Alle opleidingen, met één of meerdere deelnemers en/of één of meer ingeplande docenten, kunnen handmatig verwerkt worden in een evaluatie, ongeacht de status van de opleiding. Je hebt een aantal mogelijkheden om een evaluatie te maken en toe te voegen aan een opleiding of aan een of meerdere onderdelen van een opleiding. Daarnaast kun je via menu-groep 'Communicatie' en menu item 'Evaluatie' zelf een evaluatie maken en samenstellen. Deze kun je gebruiken voor een algemene evaluatie zoals een jaarlijks tevredenheidsonderzoek.
Via de opleiding:
Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een intake wilt versturen. Let op: je hebt een evaluatie-template nodig betreft 'Opleiding'.
Open de opleiding en ga naar de tab 'Evaluaties'.
Klik op de knop 'Nieuw'.
Selecteer de evaluatietemplate met behulp van het vergrootglas.
Klik op de knop 'Volgende'.
De evaluatie is aangemaakt en wordt geopend. De status van deze evaluatie is 'Concept' (1). Er zijn geen vragen aangemaakt en er zijn nog geen ontvangers toegevoegd. De koppeling met de opleiding is gelegd (2).
Activeren? Klik op de knop 'Bewerken' en verzet de status naar 'Open'.
Klik je vervolgens op 'Opslaan'? Dan wordt volgende waarschuwing gegeven.
Klik nogmaals op 'Opslaan' als je verder wilt gaan. De vragen worden aangemaakt, de ontvangers toegevoegd en het werkproces (acties) wordt geactiveerd.

Via het onderdeel:
Let op: je hebt een evaluatie-template nodig met betreft 'Opleidingsonderdeel'.
Open de opleiding en open het onderdeel waarvan uit je de evaluatie wilt versturen. Ga naar de tab 'Evaluaties'.
Klik op de knop 'Nieuw'.
Selecteer de evaluatie-template door op het vergrootglas te klikken.
Klik op de knop 'Volgend'.
De evaluatie is aangemaakt en wordt geopend. De status van deze evaluatie is 'Concept' (1). Er zijn geen vragen aangemaakt en er zijn nog geen ontvangers toegevoegd. De koppeling met de opleiding is gelegd (2) en het onderdeel (3).
Wil je de evaluatie activeren? Klik dan op de knop 'Bewerken' en verzet de status naar 'Open'.
Klik je vervolgens op 'Opslaan'? Dan wordt volgende waarschuwing gegeven.
Klik nogmaals op 'Opslaan' als je verder wilt gaan. De vragen worden aangemaakt, de ontvangers toegevoegd en het werkproces (acties) wordt geactiveerd. Let op: alleen die deelnemers die in het onderdeel zijn ingeschreven of de docenten die op het onderdeel zijn ingepland, worden als ontvangers toegevoegd.

Algemene evaluatie:
Een algemene evaluatie is niet gekoppeld aan een opleiding of onderdeel van een opleiding. Je kunt dus geen vragen stellen over bijvoorbeeld docenten, locaties of onderdelen van een opleiding. De evaluatievraag-template moet als Functie 'Geen' hebben gekregen en de evaluatie-template moet voor betreft 'Algemene evaluatie' zijn ingesteld.
Klik in menu-groep 'Communicatie' bij menu-item 'Evaluatie' op het plusteken om een nieuwe evaluatie aan te maken.
Selecteer de evaluatie-template met het vergrootglas.
Klik op de knop 'Volgende'.
De evaluatie wordt aangemaakt nog zonder vragen.
Wil je de evaluatie activeren, klik dan op 'Bewerken' en wijzig de status van 'Concept' naar 'Open'.
De vragen worden toegevoegd, via de tab 'Ontvangers' heb je zelf de mogelijkheid om de ontvangers toe te voegen. Klik daarvoor op de knop 'Personen toevoegen'.
Heb je een of meerdere personen toegevoegd, dan kun je deze weer verwijderen met behulp van de knop 'Verwijder'.