Wellicht wil je op het opleidingsportaal deelnemers, op basis van criteria zoals functie, afdeling, bedrijf of persoon, een specifiek aanbod tonen om zich verder te ontwikkelen. Of je hebt afspraken met klanten gemaakt over welke opleidingen ze bij je mogen volgen en je wilt alleen deze opleidingen op het portaal tonen. Dit kun je regelen met behulp van doelgroepen, onderdeel van de module Competentiemanagement. Dit werkt alleen bij geauthentiseerde opleidingsportalen, personen moeten kunnen inloggen.

Doelgroep:
De doelgroep open je via menu 'Competenties' en menu-item 'Doelgroep'. De lijst met doelgroepen wordt hiermee geopend. Klik op de naam van de doelgroep om deze te openen of op de knop 'Nieuw' om een nieuwe doelgroep aan te maken.
In tab 'Algemeen' bepaal je met een aantal regels met kenmerken en de toegevoegde opleidingssoorten welk personen toegevoegd worden aan de doelgroep en daarmee het aanbod dat getoond wordt op het opleidingsportaal.
Klik in tab 'Algemeen' op de knop 'Bewerken'. Pas naar behoefte de naam aan en geef een omschrijving van deze doelgroep door op 'Vul omschrijving in' te klikken.
Bepaal met behulp van een of meerdere regels met een of meerdere kenmerken welke personen automatisch aan de doelgroep moeten worden toegevoegd.
Selecteer in regel 1 een kenmerk
Selecteer met het vergrootglas een specifiek kenmerk. In dit voorbeeld een persoonscategorie.
  1. Aangevinkt betekent persoon moet voldoen aan, uitgevinkt betekent voldoet niet aan.
  2. Met het linkse kruis verwijder je het specifieke kenmerk. Met het rechtse kruis verwijder de regel.
Klik op 'en' om nog een extra kenmerk aan deze regel toe te voegen. Dat mag een zelfde soort kenmerk zijn of een ander. Dit betekent dat een persoon aan al deze kenmerken tegelijkertijd moet voldoen om toegevoegd te worden aan deze doelgroep.
Voorbeeld:
Aan een persoonsdossier moet persoonscategorie 'Poolstalig' en 'Basis taalniveau' zijn toegevoegd, maar deze persoon mag niet werken op de afdeling 'Letselschade'.
Klik op 'of' om nog een regel met een of meerdere kenmerken toe te voegen.
Voorbeeld:
Aan een persoonsdossier moet persoonscategorie 'Poolstalig' zijn toegevoegd of de persoon met op de afdeling 'Letselschade' werken.
Als laatste geef je aan welke opleidingssoorten deze doelgroep mag volgen. Alleen de opleidingen van deze soorten zijn zichtbaar op het opleidingsportaal, mits gepubliceerd.

Selecteer een of meerdere opleidingssoorten met het vergrootglas. Selecteer een regel en verwijder deze met het kruisje.
Klik op 'Opslaan' om de inrichting te bewaren.
Als de doelgroep is opgeslagen kun je in het tabblad 'Personen' zien welke personen in deze doelgroep vallen. Let op: Dit zijn niet automatisch allemaal gebruikers van het opleidingsportaal. Accounts voor het opleidingsportaal verstrek je zelf, zie hiervoor dit artikel.

Waar moet je op letten:
Op het opleidingsportaal moet het filteren op basis van doelgroepen ook geactiveerd worden, neem hiervoor contact op met de helpdesk. Het is niet mogelijk doelgroepen alleen voor bepaalde klanten (bijvoorbeeld die nu in een doelgroep zitten) te activeren. Zorg er dus voor dat alle gebruikers van het opleidingsportaal in een doelgroep vallen, gebruikers die niet in een doelgroep vallen zien anders geen aanbod!
Doelgroepen werken alleen na inloggen op het opleidingsportaal, omdat Coachview dan weet wie de gebruiker is en in welke doelgroep de gebruiker valt.