Maak het plannen van een opleidingeen stuk sneller en aangenamer door automatisch te roosteren. In de opleidingssoort leg je het planningspatroon vast. Dit planningspatroon wordt bij het maken van de opleiding automatisch meegenomen. Aanpassen hiervan is in de opleiding altijd mogelijk. Tijdens het roosteren wordt er automatisch gecontroleerd op conflicten, bijvoorbeeld bij een dubbelboeking van een docent en/of locatie en deelnemer, feestdagen (algemene niet-beschikbaarheid) en niet-beschikbaarheid van een docent en/of locatie.

Let op: roosteren is alleen mogelijk als in jouw gebruikersaccount een rol met functie 'Roosteren van opleidingen (schrijven)' is toegevoegd. Meer weten: lees hier meer over gebruikersrollen.

Info: wil je weten hoe je het roosterpatroon vastlegd in de opleidingssoort, klik dan hier en lees verder.

Roosteren in de opleiding:
Het automatisch plannen via roosteren doe je in de tab 'Onderdelen' van de opleiding.
  1. Open het zoekscherm opleidingen via menu-groep 'Plannen' en menu-item 'Opleiding'.
  2. Klik op de naam van de opleiding.
  3. Klik op de tab 'Onderdelen'.
  4. Klik op de knop 'Plan'.
Staat het roosteren via de opleidingssoort ingesteld? Dan zie je dat aan het groene i'tje.
Selecteer alle of tenminste twee onderdelen die je wilt laten roosteren. Coachview roostert vanaf het eerste geselecteerde onderdeel.
Klik op de knop 'Rooster'.
Je hebt nu drie mogelijkheden:
  1. Wil je toch niet roosteren klik dan op de knop 'Annuleer'.
  2. Heb je het roosterpatroon aangepast maar wil je toch nog niet gaan plannen? Klik dan op de knop 'Sla op en terug'.
  3. Wil je gaan roosteren, wellicht met een aanpassing in het roosterpatroon? Klik dan op de knop 'Sla op en rooster'.

Pas je het roosterpatroon aan dan geldt dat alleen voor deze opleiding. Het roosterpatroon van de opleidingssoort wordt niet aangepast.
Ga je roosteren vergeet dan niet een startdatum te kiezen! Let op de keuze van de dag, deze moet bij 'plannen op dagen' geselecteerd zijn.

Heb je een startdatum gekozen die op een dag valt die je niet bij 'Plannen op dagen' hebt aangevinkt? Dan volgt deze foutmelding. Selecteer de dag of kies een andere datum.

Planningsconflicten:
Het kan zijn dat Coachview op het eerste geselecteerde onderdeel een conflict heeft gevonden.
Wil je toch verder roosteren klik dan op 'Voer wijzigingen toch door'. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een andere startdatum te selecteren.

Logboek:
Coachview legt een logboek voor je aan waarin je informatie terugvindt over het roosteren van de opleiding. Berichten worden in een kleur weergegeven (1).
  1. Groen: de datum is bepaald en gepland zonder conflicten
  2. Oranje: de datum is bepaald en gepland maar er zijn conflicten geconstateerd die Coachview heeft kunnen oplossen.
  3. Rood: de datum is niet bepaald en niet gepland doordat er conflicten zijn geconstateerd die Coachview niet heeft kunnen oplossen. Het plannen wordt gestopt.
Met behulp van de knop 'Kopieer naar klembord' (2) kun je de informatie kopiëren naar bijvoorbeeld een kladblok of MS-Word.

Klik op 'Verberg Roosterlogboek' (3) om het logboek te verbergen.

Controle planningsconflicten zelf regelen:
Het is mogelijk om de controle uit te zetten, of uit te zetten voor bepaalde lesvormen (controle per onderdeel). Meer weten? Lees dan het artikel 'Plannen: dubbelboeking en controle op planningsconflicten'