In dit artikel lees je hoe je een originele (moeder)- en variante (dochter) opleidingssoort maakt en welke gegevens je kunt/moet vastleggen. Daarbij ga je er vanuit dat een deelnemer kan inschrijven voor de gehele opleiding (origineel - moeder) of voor een gedeelte van de opleiding (variant - dochter).

Bekijk de video:
In deze video wordt met behulp van het Coachview model en voorbeelden uitgelegd hoe je de twee opleidingssoorten inricht. Uitgelicht wordt het invullen van algemene informatie (tab 'Algemeen') en bepalen van het lesrooster (tab 'Onderdelen').
☰ Hoe de video te gebruiken (klik om te openen).
Bovenstaande video kun je het beste fullscreen bekijken.
En in HD kwaliteit (1080p). Of dit zo is? Klik dan op dit icoontje. Daarmee kun je de kwaliteit ook wijzigen.
Sommige video's zijn in hoofdstukken opgedeeld. Welke dat zijn? Klik op dit icoontje.

Richt de ORIGINELE opleidingssoort in:
Maak de opleidingssoort via menu 'Werkproces' en menu-item 'Opleidingssoort'. Klik op het plusteken.

Meer weten? Lees dan hier verder.
Tab 'Algemeen':
Vul een unieke code en vul een naam in. Laat het veld 'Originele opleidingssoort' leeg. Vul naar behoefte de rest van de gegevens in.

Maak je gebruik van een koppeling met het opleidingsportaal of jouw eigen website? Vergeet dan niet het veld 'Publicatie website' aan te vinken.
Tab 'Vrije velden':
Voorzie de vrije velden van informatie.
  1. Hier wordt deze opleidingssoort met opleidingen getoond op de website.
  2. Extra informatie voor de e-mailwisseling met de deelnemer.
  3. Wat voor stoort opleiding is dit?
  4. URL voor de teamsmeeting voor docent en deelnemer.
  5. Wachtwoord voor de teamsmeeting voor docent.
  6. Extra informatie voor de locatie.
Tab 'Onderdelen':
Maak alle onderdelen waarop ingeschreven kan worden. Roostering kun je op deze opleidingssoort vastleggen.
Tab 'Resultaten':
Voeg hier geen resultaat aan toe. In dit geval wordt dit resultaat alleen aan een deelnemer gekoppeld die de gehele opleiding volgt. Koppel een resultaat aan een of meerdere onderdelen. Is het onderdeel alleen gekopeld aan de originele opleidingssoort, dan wordt het resultaat gekoppeld aan een deelnemer die de gehele opleiding volgt. Is het een onderdeel zowel gekoppeld aan de originele- en variante opleidingssoort? Dan wordt het resultaat gekoppeld aan een deelnemer die de gehele opleiding of een gedeelte van de opleiding volgt.
Tab 'Inkoopregels':
Voeg een of meerdere inkoopregels toe om de directe kosten van de opleiding vast te leggen.
Tab 'Verkoopregels':
Voeg een of meerdere verkoopregels toe die de prijs bepalen bij het volgen van de gehele opleiding.
Tab 'Evaluatie-templates':
  1. Voeg een of meerdere evaluatie-templates toe aan de opleidingssoort. Alle deelnemers die ingeschreven worden met zowel de orginele als de variante opleidingssoorten krijgen een uitnodiging voor het invullen van de evaluatie.
  2. Voeg deze toe aan een onderdeel. Is het onderdeel alleen gekoppeld aan de originele opleidingssoort, dan ontvangen alleen de deelnemers die de gehele opleiding volgen de evaluatie. Is het onderdeel ook gekoppeld aan de variante opleidingssoort? Dan ontvangen alle deelnemers de evaluatie.
Tab 'Actie-templates':
Bepaal het werkproces:
Voor wieDenk daarbij aanDatagroep
Backoffice, acties rondom de opleiding.Bepalen Go-NoGo, materiaal klaarzetten.Opleiding.
Communicatie met docenten.Versturen bevestiging gepland, vragen akkoord op planning, reminder opleiding gaat door.Opleidingsdocent.
Opleidingsonderdeeldocent.
Communicatie met locaties.Versturen verzoek reserveren, bevestigen opleiding gaat door, deelnemerslijst met dieetwensen.Opleidinglocatie.
Opleidingsonderdeellocatie.
Communicatie met contactpersoon (aanvraag).Versturen bevestiging inschrijving medewerkers, reminder opleiding gaat door, versturen van resultaten.Opleidingsaanvraag.
Communicatie met deelnemer.Bevestiging inschrijving, inschrijving in e-learning, reminder opleiding gaat door.Opleidingsdeelnemer.
Opleidingsvraag.
Opleidingsonderdeeluitvoering.
Opleidingsonderdeelvraag.
Let op: betreft het datagroep opleidingsonderdeeluitvoering of opleidingsonderdeelvraag? Dan kan het zijn dat de actietemplates is toegevoegd aan een onderdeel gekoppeld aan zowel de originele- als variante opleidingssoort.
  1. Toegevoegd alleen aan onderdeel gekoppeld aan origineel: de actie wordt gestempeld voor die deelnemers die zijn ingeschreven op dit onderdeel, dus de gehele opleiding volgen.
  2. Toegevoegd aan een onderdeel gekoppeld origineel & vartiant: de actie wordt gestempeld voor alle deelnemers, of ze nu de gehele of een gedeelte van de opleiding volgen.
Let op: er zijn al opleiding gestempeld en gepland met de originele opleidingssoort. Je hebt een extra actietemplate met datagroep 'opleidingsdeelnemer' gemaakt en acties moeten met terugwerkende kracht voor alle deelnemers gestempeld worden. Voeg de actietemplate dan toe aan zowel de originele- als variante opleidingssoort.

Richt de VARIANTE opleidingssoort in:

Maak een nieuwe opleidingssoort via menu 'Werkproces' en menu-item 'Opleidingssoort'. Klik op het plusteken.

Meer weten? Lees dan hier verder.
Tab 'Algemeen':Vul een unieke code en vul een naam in. Belangrijk: selecteer de originele opleidingssoort via het vergrootglas (1). Vul naar behoefte de rest van de gegevens in.
Maak je gebruik van een koppeling met het opleidingsportaal of jouw eigen website? Vergeet dan niet het veld 'Publicatie website' aan te vinken.
Tab 'Vrije velden':
Voorzie daar waar nodig de vrije velden van informatie.
  1. Hier wordt deze opleidingssoort met opleidingen getoond op de website.
  2. Extra informatie voor de e-mailwisseling met de deelnemer.
  3. Wat voor stoort opleiding is dit?
Tab 'Onderdelen':
Belangrijk: maak geen nieuwe onderdelen maar koppel de onderdelen uit de originele opleidingssoort.
Klik in tab 'Onderdelen' op de knop 'Koppelen'.
Het pop-up venster 'Soortonderdeel > Zoeken' verschijnt.
  1. Selecteer de originele opleidingssoort
  2. Klik op 'Zoeken' zodat je de juiste onderdelen te zien krijgt.
  3. Selecteer de onderdelen die gekoppeld moeten worden.
  4. Klik op 'Toevoegen'.
Tab 'Resultaten':
Voeg je een resultaat toe aan deze opleidingssoort, dan wordt dit resultaat alleen aan een deelnemer gekoppeld die ingeschreven wordt met behulp van deze variant.
Tab 'Inkoopregels':
Voeg geen inkoopregels toe.
Tab 'Verkoopregels':
Voeg een of meerdere verkoopregels toe om de prijs van deze variante opleidingssoort te bepalen.
Tab 'Evaluatie-templates':
Voeg geen evaluatie-template(s) toe.
Tab 'Actie-templates':
Bepaal het werkproces voor:
  1. De deelnemer die een gedeelte van de opleiding volgt met behulp van deze variante opleidingssoort (datagroep 'Opleidingsvraag').
  2. De contactpersoon van de aanvraag (datagroep 'Opleidingsaanvraag'), denk aan het bevestigen van de inschrijving van een of meerdere collega's.
Voor wieDenk daarbij aanDatagroep
Communicatie met contactpersoon (aanvraag).Versturen bevestiging inschrijving medewerkers, reminder opleiding gaat door, versturen van resultaten.Opleidingsaanvraag.
Communicatie met deelnemer.Bevestiging inschrijving, inschrijving in e-learning, reminder opleiding gaat door.Opleidingsdeelnemer.
Opleidingsvraag.
Opleidingsonderdeeluitvoering.
Opleidingsonderdeelvraag.
Let op: betreft het datagroep opleidingsonderdeeluitvoering of opleidingsonderdeelvraag? Dan kan het zijn dat de actietemplates zijn toegevoegd aan een onderdeel gekoppeld aan zowel de originele- als variante opleidingssoort.
  1. Toegevoegd alleen aan onderdeel gekoppeld aan origineel: de actie wordt gestempeld voor die deelnemers die zijn ingeschreven op dit onderdeel, dus de gehele opleiding volgen.
  2. Toegevoegd aan een onderdeel gekoppeld origineel & vartiant: de actie wordt gestempeld voor alle deelnemers, of ze nu de gehele of een gedeelte van de opleiding volgen.
Let op: er zijn al opleiding gestempeld en gepland met de originele opleidingssoort. Je hebt een extra actietemplate met datagroep 'opleidingsdeelnemer' gemaakt en acties moeten met terugwerkende kracht voor alle deelnemers gestempeld worden. Voeg de actietemplate dan toe aan zowel de originele- als variante opleidingssoort.

Maak de VARIANTE opleidingssoort door een kopie te maken van het origineel:
In plaats van een nieuwe opleidingssoort te maken en de onderdelen te koppelen, kun je ook een kopie van de originele opleidingssoort maken.
Klik in de originele opleidingssoort in tab 'Algemeen' op de knop 'Kopiëren'.
Je krijgt de volgende waarschuwing:
Wil je het kopieren doorzetten? Klik dan nogmaals op de knop 'Kopiëren'. Voor het vullen van gegevens ga je nu net iets anders te werk. In plaats van gegevens toe te voegen haal je nu gegevens weg.
Tab 'Algemeen':
  1. Wijzig de code en de naam.
  2. Selecteer de originele opleidingssoort.
  3. Wijzig naar behoefte de rest van de gegevens.
Tab'Vrije velden':
Verwijder gegevens die niet nodig zijn. Als je naar bovenstaande voorbeeld kijk zouden dat de gegevens voor 'Stadaard URL Online', 'Wachtwoord online meeting docent' en 'Informatie voor locatie' moeten zijn. Immers met deze variante opleidingssoort stempel je niet de opleiding en plant dus ook geen docenten en locaties.
Tab 'Onderdelen':
Verwijder die onderdelen waarop niet ingeschreven mag worden.
  1. Klik op de knop 'Bewerken'.
  2. Selecteer die onderdelen die verwijderd moeten worden.
  3. Klik op 'Verwijder'.
Tab 'Inkoopregels':
Verwijder de inkoopregels.
Tab 'Evaluatie-templates':
Verwijder de evaluatie-template(s). Klik daarvoor op de knop 'Bewerken', selecteer de template en klik op de knop 'Verwijder'.
Tab Actie-templates:
Verwijder de actietemplates voor de opleiding, docent en locatie. Voeg de nieuwe speciaal voor deze variant toe.