Is het interessant om de opleidingen te verdelen in groepen? Dan kun je gebruik maken van de opleidingscategorieën. Handig om snel bepaalde opleidingen, deelnemers die een bepaalde opleiding hebben gevolgd of offertes/opdrachten terug te vinden. Daarnaast zijn categorieën handig voor het verkrijgen van de juiste management informatie. Denk bijvoorbeeld aan het aantal trainingen, cursisten, omzet en kosten, presentie en slaging in procenten etc. voor een bepaalde categorie opleidingen, in een bepaalde periode.
Zo doe je dat:

Het vastleggen van een opleidingscategorie doe je via menu-groep 'Plannen' en menu-item 'Opleiding'. Klik op de drie-puntjes en op menu-item 'Opleidingscategorie'.

Daarmee wordt het zoekscherm met opleidingscategorieën geopend. Klik op de knop 'Nieuw' om een nieuwe categorie te maken.

Geef de categorie een korte duidelijke naam. Deze moet uniek zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld op een naam van een vakgebied, het weergeven van niveaus van een opleiding, of maak een verschil in incompany en open inschrijving.

Wil je de categorie niet meer gebruiken? Vink dan 'Inactief' aan.
Let op bij inactiveren. Houd rekening met:
  1. Je ziet de categorie niet meer in de lijst.
  2. Je kunt deze niet meer toevoegen aan een opleiding.
  3. Als zoekcriterium wordt de categorie standaard niet meer getoond.
  4. Een reeds toegevoegde categorie blijft wel bij de opleiding zichtbaar.
Wil je deze categorie weer activeren? Zoek op inactieve opleidingscategorieën in de lijst. Open de categorie en zet het vinkje uit. Vergeet niet op 'Opslaan' te klikken.

Klik op de naam van de categorie om deze te bewerken.

Via de knop 'Bewerken':
  1.  Kun je de naam van de categorie wijzigen.
  2. Inactief wijzigen.
  3. De categorie verwijderen via de  knop 'Verwijder' en 'OK'.

Is de categorie al aan een of meerdere opleidingen gekoppeld dan kun je deze niet verwijderen. Je krijgt een van deze meldingen: 'Er hangen nog Opleidingen aan de categorie'. In dit geval kun je de categoriegroep op 'inactief' zetten.

Toevoegen aan een opleiding:

Het toevoegen van een of meerdere categorieën aan een opleidingssoort doe je als volgt:

1. Open de opleiding.
  2. Klik in tab 'Algemeen' op de knop 'Bewerken'.
  3. Scroll naar beneden tot je het invulveld 'Categorieën' ziet.
  4. Klik op het vergrootglas om het zoekscherm met categorieën te openen.
  5. Selecteer een of meerdere categorieën.
  6. Klik op 'Toevoegen'.

Verwijderen uit de opleiding:

Het verwijderen van een categorie uit de opleiding doe je zo:

1. Open de opleiding.
  2. Klik in tab 'Algemeen' op de knop 'Bewerken'.
  3. Scroll naar beneden tot je het invulveld 'Categorieën' ziet.
  4. Selecteer de categorie die je wilt verwijderen.
  5. Klik op het kruisje om de categorie te verwijderen.

Info:Wil je weten wat je nog meer met categorieën kunt doen? Bekijk dan deze kennissessie video.