Maak een nieuwe opleidingssoort en leg algemene informatie vast in tab 'Algemeen'.

Video:
Met behulp van deze video zet je de eerste stap in het maken en inrichten van de opleidingssoort aan de hand van het voorbeeld 'Effectief vergaderen'.
☰ Hoe de video te gebruiken (klik om te openen).
Bovenstaande video kun je het beste fullscreen bekijken.
En in HD kwaliteit (1080p). Of dit zo is? Klik dan op dit icoontje. Daarmee kun je de kwaliteit ook wijzigen.
Sommige video's zijn in hoofdstukken opgedeeld. Welke dat zijn? Klik op dit icoontje.

Nieuw:
Een nieuwe opleidingssoort maak je via menu 'Werkproces' en menu-item 'Opleidingssoort'.
Klik in het menu op het plusteken om een nieuwe opleidingssoort te maken of klik op het menu-item om het zoekscherm te openen. In het zoekscherm klik je vervolgens om de knop 'Nieuw'.
Je komt terecht in tab 'Algemeen'.
Code (verplicht). Gebruik een unieke code.
  1. Maak je al gebruik van codes dan kun je die gebruiken.
  2. Je kunt ook elke eerste letter van elk woord uit de naam gebruiken.
  3. Je kunt ook beginnen met 001 en doornummeren.

Let op: je mag de volgende tekens niet gebruiken in de code '{' en '}' en '<'. In het opleidingsportaal worden de opleidingssoorten die gepubliceerd zijn getoond met behulp van een URL. In de URL zijn deze tekens, in verband met veiligheid, niet toegestaan.
Naam (verplicht):
De naam van de opleidingssoort. Deze gebruik je o.a. in jouw correspondentie naar de deelnemers, contactpersonen en docenten.
Originele opleidingssoort:
Deze mag je voor nu leeg laten. Deze gebruik je als je het proces van originelen en varianten (moeder - dochter) inzet.
Contactpersoon & contactpersoon 2:
Contactpersoon (1) is de eigenaar van de opleidingssoort, een gebruiker van Coachview die verantwoordelijk is voor deze opleidingssoort en de opleidingen. Je kunt op de volgende twee manieren de eigenaar invullen:
  1. Vul de achternaam in, aan de hand van wat je invult wordt een lijst getoond. Kies de eigenaar uit de lijst.
  2. Klik op het vergrootglas, een pop-up scherm verschijnt met een namenlijst. Vul de naam in en klik op 'Zoeken'. Selecteer de eigenaar door op de regel te klikken.

Let op: contactpersoon wordt automatisch contactpersoon van de opleidingen die je met behulp van deze opleidingssoort stempelt. Bij een opleiding wordt jouw werkproces vastgelegd met acties. De contactpersoon wordt automatisch eigenaar van alle acties waarvoor nog geen eigenaar is toegekend.

Contactpersoon 2 wordt automatisch contactpersoon 2 van de opleidingen, maar geen eigenaar van acties waarvoor nog geen eigenaar is toegekend.
Facturen op geblokkeerd:
Geef aan of nieuwe aanvragen, gebaseerd op deze opleidingssoort, en dus de bijbehorende bestaande en nieuwe conceptfacturen geblokkeerd moeten worden.
De notitievelden: doel, doelgroep, vooropleiding, omschrijving en opmerking kunnen gebruikt worden voor informatie op de website of opleidingsportaal of als algemene informatie voor de opleiding. Ze kunnen ook gebruikt worden voor extra informatie die je wilt toevoegen aan documenten die je per e-mail verstuurt of print.
Autorisatie:
Heb je er voor gekozen dat een deelnemer pas ingeschreven mag worden na toestemming van bijvoorbeeld een leidinggevende of van de deelnemer zelf? Dan is dit invulveld zichtbaar en kun je kiezen uit deze mogelijkheden:
  1. Niet van toepassing: je mag een deelnemer inschrijven zonder toestemming.
  2. Handmatig: je weet vooraf niet wie toestemming moet geven, dit bepaal je pas bij het inschrijven.
  3. Leidinggevende: de leidinggevende moet toestemming geven.
  4. Deelnemer: de deelnemer geeft zelf toestemming. Handig als je zelf de deelnemer inschrijft voor een opleiding die herhaald moet worden. De deelnemer kan nu aangeven of deze inschrijving ok is.

Wil je gebruik maken van autorisatie? Via menu-groep 'Instellingen' en menu-item 'Applicatie' vink je optie 'OpleidingsvraagAutorisatieGebruiken' in panel 'Opleidingsvraag' aan.
Publicatie website:
Vink deze optie aan als de opleidingssoort en de opleidingen die je hier mee maakt op jouw eigen website of op het opleidingsportaal zichtbaar moeten zijn. Let op: pas aanvinken als je het lesprogramma in onderdelen hebt vastgelegd en de opleidingssoort hebt geactiveerd.
Publicatie opleidingsportaal:
Heb je de optie 'publicatie website' aangevinkt en maak je gebruik van het opleidingsportaal, dus niet je eigen website, selecteer hier dan de naam van het opleidingsportaal. Je kunt meerdere opleidingsportalen selecteren.
Categorieën:
Is het interessant om de opleidingssoorten te verdelen in groepen dan kun je gebruik maken van de opleidingssoortcategorieën. Altijd handig om informatie van meerdere opleidingssoorten of opleidingen in rapporten te bundelen. Een categorie dat is gepubliceerd zie je op het opleidingsportaal terug als een menu-item.
Voeg een categorie via het vergrootglas toe.
Selecteer een categorie en verwijder deze via het kruisje.

Let op: categorieën moeten eerst zijn aangemaakt.

Herhaling:
Koppel een opleidingssoort en vul de start- en einddatum herhaling in als je inzicht wilt krijgen in welke deelnemers, in welke periode een herhaling moeten volgen.
Geldigheidstermijn:
Wordt de opleidingsvraag afgerond, en is deze tevens akkoord? Dan wordt de geldigheidsdatum berekend. De geldigheidsdatum wordt gebaseerd op de datum akkoord plus de geldigheidstermijn zoals ingegeven bij de opleidingssoort. De geldigheidsdatum vind je terug in de opleidingsvraag. De geldigheidsdatum is handig als je wilt bijhouden hoelang een certificaat geldig is. Met behulp van de geldigheidsdatum is het mogelijk om het versturen van herinneringsmails te automatiseren.
Deadline inschrijven:
Bepaal in dagen de periode waarin het niet meer mogelijk is om deelnemers in te schrijven.
  1. Bij het handmatig verwerken van een inschrijving (direct of via de wachtlijst) krijg je een melding. Deze mag je negeren.
  2. Maak je gebruik van ons opleidingsportaal dan is het niet meer mogelijk om in te schrijven na het verstrijken van de deadline.
  3. Ook bij het inschrijven van een webaanvraag krijg je een melding. Deze  kun je via menu-groep 'Service center' en menu-item 'Opties' uitzetten. Vink optie 'Controle deadline opleiding' in panel 'Webaanvraag' aan.
Deadline uitschrijven:
Bepaal in dagen de periode waarin het niet meer mogelijk is om deelnemers uit te schrijven.
  1. Bij het handmatig uitschrijven (plaats op wachtlijst of vervallen) krijg je een melding. Deze mag je negeren.
Inactief:
Heb je deze opleidingssoort al gebruikt dan kun je deze niet meer verwijderen. Vink aan als de opleidingssoort niet meer gebruikt wordt, de opleidingssoort is niet meer zichtbaar
Gegevens bewaren:
Klik op 'Opslaan' of 'Opslaan & Terug' om de opleidingssoort aan te maken.
Status:

Als je de opleidingssoort hebt opgeslagen krijgt deze de status 'concept'. Daarmee geef je aan dat de opleidingssoort nog niet af is en kan deze deze nog niet gebruikt worden. Leg je het lesprogramma vast met behulp van een of meerdere onderdelen? Dan zal de status bij het toevoegen van het eerste onderdeel automatisch op 'definitief' gezet worden en mag de opleidingssoort gebruikt worden voor het stempelen van een opleiding of aanvraag. Wil je dit niet? Dan kun je zelf de status terugzetten op 'concept'.

Wijzig:
Klik op de naam van de opleidingssoort in de overzichtslijst om deze te openen. Klik in tab 'Algemeen' op de knop 'Bewerken'.

Verwijderen:
Een opleidingssoort kan alleen verwijderd worden als:
  1. Er nog geen opleidingen, opleidingsvragen, aanvragen of webaanvragen zijn getempeld met deze opleidingssoort.
  2. Er geen informatie toegevoegd is aan de verschillende tabs, met name de tab 'Onderdelen'. Om de onderdelen te ontkoppelen moet de status van de opleidingssoort teruggezet worden naar 'Concept'.

Kun je een opleidingssoort niet verwijderen? Vink dan in tab 'Algemeen' optie 'Inactief' aan.