Het komt voor dat, bijvoorbeeld voor een herhaling, één of meerdere deelnemers één of meerdere onderdelen niet meer hoeven te volgen, vrijgesteld zijn. Let op, het is een eenmalige vrijstelling.

Vrijstelling redenen:
Voordat een vrijstelling aan een deelnemer toegekend kan worden moeten er één of meerdere vrijstellingsredenen worden toegevoegd.
Klik in menu 'Inschrijven' op de drie puntjes in menu-item 'Opleidingsvraagonderdeel'. Klik op menu-item 'Reden vrijstelling'.
Nieuw:
Klik op de knop 'Nieuw' om een reden toe te voegen.
Vul een naam in en selecteer 'Default' als dit de reden voor vrijstelling is die standaard bij het toekennen moet worden toegepast.

Klik op 'Opslaan & Terug'.

Wijzigen:
Klik op de naam van de reden en klik op 'Bewerken'. Je kunt nu het volgende wijzigen:
  1. Naam
  2. Default (let op: heb je een andere reden als default opgegeven dan wordt deze gewijzigd in niet-default).
  3. Inactief, vink deze aan als de reden niet meer geselecteerd mag worden en niet kan worden verwijderd.

Verwijderen:
Klik op de naam van de reden en klik op 'Bewerken'.
Klik op 'Verwijder' en op 'OK'.

Let op: verwijderen is niet mogelijk als de reden al is gebruikt. Zet de reden dan op inactief.

Toepassen:
Let op: dit is alleen mogelijk voor opleidingsvraagonderdelen met status 'wachtlijst'.
Klik op de naam van de opleidingsvraag om deze te openen.
Klik op de tab 'Vraagonderdelen'.
Klik op de naam van het vraagonderdeel (les) waarvoor vrijstelling gegeven mag worden.
Klik op de knop 'Bewerken'
Vink de optie 'Vrijstelling' (1) aan en selecteer een reden uit de lijst (2). Vul eventueel een opmerking in (3).
Klik op 'Opslaan'.

De status van de vraagonderdeel is nu gewijzigd in 'Afgerond'.
De andere vraagonderdeeln blijven de status 'wachtlijst' behouden.
Bij het inschrijven via de wachtlijst in een opleiding worden alleen de vraagonderdelen met status 'wachtlijst' ingeschreven.