Een locatie is een bedrijf uit het bedrijvenbestand waarvoor een apart locatiedossier is aangelegd. Indien je locaties met verschillende kwalificaties zoals bijvoorbeeld voorzieningen en eisen, wilt onderscheiden, richt je locatierollen in. Voeg een of meerdere locatierollen toe aan het locatiedossier.

Bij het plannen van de opleiding kun je een of meerdere locatierollen gebruiken om de meest geschikte locatie(s) te vinden.
Wil je voorkomen dat een verkeerde locatie bij het plannen van een onderdeel wordt gekozen? Voeg dan de locatierol toe aan een opleidingssoort onderdeel. Voldoet de locatie niet aan deze rol, dan kan de locatie niet gepland worden.

Richt in:
Het aanmaken van een of meerdere locatierollen doe je via menu-groep 'Relaties'. Klik bij menu-item 'Locatie' op de drie puntjes en klik, op menu-item 'Locatierol'.
Het zoekscherm met locatierollen wordt geopend.
  1. Klik op de knop 'Nieuw‘ om een nieuwe locatierol toe te voegen.
  2. Wil je een rol wijzigen? Klik dan op de naam om de rol te openen en klik op de knop 'Bewerken'.
  3. Vergeet niet op 'Opslaan & Terug' te klikken.
Vul de naam van de locatierol in en Klik op 'Opslaan & Terug'.

Verwijderen van een locatierol:
Wil je een locatierol verwijderen? Open de locatierol, klik op de knop ‘Bewerken’, ‘Verwijder’ en ‘OK’. Wordt de locatierol gebruikt? Dan volgt een foutmelding en kun je de rol niet verwijderen.
Wordt de locatierol gebruikt? Dan volgt een foutmelding en kun je de rol niet verwijderen.

Klik op de knop ‘Bewerken’ en vink ‘Inactief’ aan. Klik op ‘Opslaan & Terug’ en de locatierol is uit de selectielijst verdwenen. Wil je deze rol weer activeren? Zet dan het vinkje uit.

Verplichte keuze bij het plannen van locaties die voldoen aan de rol:
Je kunt bij een onderdeel van een opleidingssoort aangeven welke rol een locatie bij het plannen van het opleidingsonderdeel moet bezitten. Locaties zonder deze rol zijn dan niet selecteerbaar. Zo kun je voorkomen dat bijvoorbeeld bij een BHV brandbestrijdingsoefening een theorielokaal gepland kan worden of dat je een digitale examentraining alleen kunt plannen in een lokaal waar computers aanwezig zijn.
Dit doe je via het onderdeel van de opleidingssoort. Open het soortonderdeel door op de naam te klikken en klik op de tab 'Locaties'(1). Klik op 'Nieuw' (2) en selecteer een locatierol met behulp van het vergrootglas.

Klik op 'Opslaan & Terug'.
Je kunt meerdere rollen toevoegen.

Bij het plannen van de opleiding zie je nu direct dat je voor het onderdeel een locatie nodig heb met de rol 'Computers aanwezig'.
Klik je op het vergrootglas om een locatie te selecteren zie je alleen die locaties/lokalen die voldoen aan deze rol.