Zoals je in de introductie hebt kunnen lezen verstuur je met MailChimp snel en makkelijk online nieuwsbrieven naar verschillende doelgroepen. De personen zijn of worden geregistreerd in Coachview en moeten dus automatisch toegevoegd worden aan MailChimp. Wil een persoon geen nieuwsbrief meer ontvangen of wijzig je gegevens van een persoon? Dan kun je dat regelen vanuit Coachview, de veranderingen worden automatisch doorgevoerd in MailChimp.

In onderstaande stappen lees je hoe je dit via het service center in Coachview regelt.

Belangrijk om te weten:
  1. Er in MailChimp minimaal 1 'lijst' aanwezig moet zijn.
  2. Dat je daar per MailChimp 'lijst' een instantie / versie maakt.
  3. Elke instantie / versie geauthentiseerd (ingeschakeld) moet worden in MailChimp.
  4. Dat je per instantie / versie bepaalt welke 'lijst' uit MailChimp gekoppeld moet worden aan een 'doelgroep' in Coachview.
  5. Dat Coachview automatisch de doelgroep voor je aanmaakt.
  6. Dat personen die zijn toegevoegd in jouw MailChimp 'lijst' niet automatisch in de doelgroep worden geplaatst.
  7. De naam van de MailChimp 'lijst' niet automatisch de naam van de doelgroep wordt.

Stappen:
Klik in menu 'Service center' op de menu-item 'Integraties'. Er worden verschillende panels met mogelijke koppelingen getoond. Klik in het Panel 'Marketing/communicatie' in het kader 'MailChimp' op de knop 'Configureren'.
Voor dat de koppeling geactiveerd (geauthentiseerd) kan worden moet je verschillende gegevens invullen.
Let op: een aantal gegevens kun je pas invullen als de koppeling is geactiveerd.

Naam:Vul hier de naam van de MailChimp lijst in waar mee wilt integreren. Bijvoorbeeld 'MailChimp IP nieuwsbrief'.
Configuratie:Geeft weer in welke Coachview omgeving je de integratie activeert.
ApiURL:De url van jouw MailChimp. Deze vind je in jouw browser als je MailChimp hebt geopend. Bijvoorbeeld: https//:us17.admin.mailchimp.com.
E-mailadres:Welk e-mailadres uit het persoonsdossier moet gebruikt worden om de persoon aan te maken in MailChimp. Dit e-mail adres wordt ook gebruikt om de nieuwsbrieven/mails vanuit MailChimp te versturen. Het e-mailadres is namelijk verplicht in MailChimp.

Je kunt kiezen uit de volgende items:
  1. Eerste (deze staat standaard geselecteerd).
  2. Zakelijk
  3. Privé
  4. Mobiel
  5. Voorkeur
  6. Email1
  7. Email2
  8. Email3

Kies het item dat je gebruikt om het e-mail adres in een persoonsdossier vast te leggen.
Webhook unsubscribe:Vink deze optie aan als je een afmelding in MailChimp automatisch wil verwerken in de doelgroep. De persoon die zich afmeldt, wordt in de doelgroep op inactief gezet. Het bijbehorende persoonsdossier blijft actief.

Let op: Coachview maakt gebruik van een opt-in/out optie in het persoonsdossier om te bepalen of algemene nieuwsbrieven vanuit Coachview mogen worden verstuurd. Deze optie wordt niet bijgewerkt.

Authentiseren:
Klik op de rode knop 'Authenticeren!'.
Klik op de knop 'Doorgaan' bij de vraag 'Weet u zeker dat u wilt doorgaan? U heeft nog niet opgeslagen wijzigingen.'
Je wordt doorgestuurd naar het inlogscherm van MailChimp.

Vul jouw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op 'Login'.
Autoriseer de integratie met Coachview door op de knop 'Allow' te klikken.
Als het is gelukt keer je terug naar Coachview. De  knop 'Authenticeren!' is nu groen gekleurd.
Test de verbinding door op de knop 'Verbinding testen' te klikken.
Verbinding werkt, het testen is gelukt

MailChimp lijst koppelen:
In panel 'Algemeen' is nu de optie 'MailChimp lijst' zichtbaar.

Coachview heeft nu alle lijsten uit jouw MailChimp omgeving opgehaald. Het is verplicht om één MailChimp lijst te selecteren. Klik op het pijltje om de lijst te openen.

Met de door jouw geselecteerde MailChimp lijst wordt automatisch bij het inschakelen van de koppeling een doelgroep in Coachview aangemaakt.
Een aantal items uit het persoonsdossier kun je koppelen aan items uit jouw gekozen MailChimp lijst.
Welke items uit de MailChimp lijst je kunt kiezen hangt af van de MailChimp lijst die je in de vorige stap hebt geselecteerd.

Dit zijn de Coachview items die je kunt koppelen
  1. Aanhef
  2. Achternaam
  3. Adressering
  4. Naam formeel
  5. Tussenvoegsel
  6. Tussenvoegsel / Achternaam
  7. Volledige naam
  8. Voorletters
  9. Voornaam
Selecteer uit de keuzelijst een item uit de MailChimp lijst. Alleen die items zijn zichtbaar die je in MailChimp hebt toegevoegd aan lijst.

Inschakelen:
Als je alle gegevens hebt ingevuld en authentiseren is gelukt dan kun je de koppeling inschakelen.

Klik eerst op 'Opslaan' als deze knop actief is en dan op de knop 'Inschakelen'. Er wordt een waarschuwing gegeven lees deze eerst zorgvuldig door. Wil je verder klik dan op de knop 'Bevestigen'.
Gefeliciteerd! De koppeling is succesvol tot stand gebracht.
Coachview heeft een doelgroep aangemaakt.

1. De integratie kan altijd gepauzeerd worden.
  2. De integratie kan altijd worden verwijderd.
  3. De integratie kan altijd getest worden.
  4. Er kan nog een integratie toegevoegd worden met een lijst uit MailChimp (volg bovenstaande stappen uit dit artikel).
Deze koppeling verwijderen betekent:
  1. Dat de personen uit de doelgroep gezet worden.
  2. Dat eventuele acties worden afgerond.
  3. Dat de doelgroep verwijderd wordt.
  4. Dat er niets in MailChimp gebeurt, de mailinglijst met personen blijft bestaan.
Deze koppeling pauzeren betekent dat er geen contact meer is met MailChimp. Bij in- en uitschrijven of wijzigen persoon worden er nog steeds acties aangemaakt. Deze acties probeert Coachview uit te voeren, maar gaan fout en worden afgekeurd, omdat het contact met MailChimp is gepauzeerd.

Doelgroep:
Om er voor te zorgen dat er personen worden ingeschreven in de geïntegreerde MailChimp lijst moet de doelgroep ingericht worden. Om de doelgroep te openen klik je op de naam (blauw weergegeven).

Lees verder
  1. klik in het linker menu op 'Personen inschrijven'.
  2. of klik hier integratie MailChimp: personen inschrijven via Coachview.