Prijsafspraken leg je vast per verkoopregel die is toegevoegd aan een opleidingssoort. Wil je weten hoe je dit instelt? Bekijk dan onderstaande presentatie door in de presentatie naar beneden te scrollen. Klik op een afbeelding om deze te vergroten.

Opleidingssoort en verkoopregel:
Open de opleidingssoort en klik op de tab 'Verkoopregels'.
Klik op de naam van de verkoopregel waar een of meerdere prijsafspraken aan toegevoegd moeten worden.
Klik op de tab 'Prijsafspraken'.

Nieuwe prijsafspraak:
Klik op de knop 'Toevoegen' om een prijsafspraak toe te voegen met behulp van een prijsafspraak template.
  1. Je kunt er meerdere tegelijkertijd toevoegen door deze te selecteren (aanvinken).
  2. Je kunt van de geselecteerde prijsafspraak templates meerdere exemplaren toevoegen.
  3. Klik op 'Toevoegen'.

Klik op de naam van een prijsafspraak die je hebt toegevoegd en klik op 'Bewerken' om gegevens aan te passen.
Geef de prijsafspraak een andere naam en eventueel een omschrijving. De naam en eventueel omschrijving kun je gebruiken op de factuur. Indien aan de voorwaarden wordt voldaan wordt de prijsafspraak omgezet als orderregel bij de aanvraag en na facturatie als factuurregel.
Houd structuur in jouw prijsafspraken met behulp van een categorie. Heb je al een categorie toegevoegd in de prijsafspraaktemplate? Dan wordt deze overgenomen.
  1. Klik op het vergrootglas als je een (andere) categorie wilt toevoegen.
  2. Klik op het kruis als je de categorie wilt verwijderen.
Bepaal het type en de eenheid en de waarde van de prijsafspraak:
  1. Type korting met als waarde euro's € of procenten %.
  2. Type toeslag met als waarde  euro's € of procenten %.
  3. Type vaste prijs met als waarde een vast bedrag in euro's €.

Bij type:
  1. Korting: wordt de prijsafspraak, indien voldaan aan de voorwaarden, als extra orderregel toegevoegd aan de aanvraag.
  2. Toeslag: wordt de prijsafspraak, indien voldaan aan de voorwaarden, als extra orderregel toegevoegd aan de aanvraag.
  3. Vaste prijs: de prijs in de gestempelde orderregel bij de aanvraag aangepast.

Let op: kies je voor procenten bij het type vaste prijs? Dan volgt een foutmelding bij het opslaan van de prijsafspraak.
Kun je deze prijsafspraak niet meer verwijderen vink dan de optie 'Inactief' aan.
Voor wie en wanneer een prijsafspraak toegevoegd moet worden aan een aanvraag bepaal je met voorwaarden
Je kunt kiezen voor:
  1. Specifieke personen, voeg een of meerdere personen toe of
  2. Persoonscategorieën, voeg een of meerdere persoonscategorieën toe of
  3. Bedrijven, voeg een of meerdere bedrijven toe of
  4. Bedrijfscategorieën, voeg een of meerdere bedrijfscategorieën toe.
Datum vanaf / Datum tot en met: een prijsafspraaktemplate is voorzien van een periode. Maak je met behulp van deze template een prijsafspraak bij de verkoopregel, dan zal deze periode overgenomen worden. De prijsafspraak, indien aan de voorwaarden wordt voldaan, zal bij een aanvraag als orderregel worden toegevoegd als de datum binnen deze periode valt. Beide datums moeten ingevuld worden.
Met behulp van de peildatum bepaal je of bij de aanvraag een orderregel mag worden toegevoegd. Je hebt de keuze uit:
  1. Aanvraagdatum: wordt de aanvraag gestempeld, door bijvoorbeeld het inschrijven van een persoon in een opleiding of doordat je zelf een aanvraag stempelt, dan wordt de 'huidige' dag de aanvraagdatum. Ligt deze datum in de opgegeven range van de verkoopregel? Dan zal de orderregel gestempeld worden. Let op: het kan zijn dat de opleiding pas een half jaar later start. De aanvraagdatum kun je aanpassen.
  2. Begin opleiding: wordt de aanvraag vandaag gemaakt en is deze gekoppeld aan een opleiding dan wordt niet de aanvraagdatum als peildatum gebruikt maar de startdatum van de opleiding.
  3. Einde opleiding: wordt de aanvraag vandaag gemaakt en is deze gekoppeld aan een opleiding dan wordt niet de aanvraagdatum als peildatum gebruikt maar de einddatum van de opleiding.
Betaalwijze: een prijsafspraak wordt alleen toegevoegd als de betaalwijze bij de aanvraag hetzelfde is als geselecteerd. Deze kun je hier nog met behulp van het vergrootglas wijzigen.
Boekhoudgegevens: vul een BTW, Kostenplaats en/of Grootboekrekening in, indien deze afwijken van de verkoopregel.
Ben je klaar? Klik op 'Opslaan & Terug' om de prijsafspraak te bewaren en terug te keren naar de lijst met prijsafspraken. Per verkoopregel kun je meerdere prijsafspraken vastleggen.

De praktijk:
  1. Heb je voorwaarden bij personen/persoonscategorieën dan wordt de prijsafspraak alleen bij de aanvraag toegepast als de deelnemer de debiteur is. De deelnemer is contactpersoon bij de aanvraag en de aanvraag is niet gekoppeld aan een bedrijf. In dit geval betaalt de deelnemer zelf de factuur.
  2. Heb je voorwaarden bij bedrijven/bedrijfscategorieën toegevoegd dan wordt de prijsafspraak alleen bij de aanvraag toegepast als het bedrijf de debiteur is. Aan de aanvraag is een bedrijf gekoppeld.

Wijzigen:
De verschillende prijsafspraken bij de verschillende verkoopregels worden vastgelegd in een aparte tab bij de opleidingssoorten. Je kunt hier:
  1. de prijsafspraken aanpassen in bulk door op 'Bewerken' te klikken.
  2. één prijsafspraak aanpassen door op de  naam te klikken.
  3. één prijsafspraak verwijderen door op de naam van de prijsafspraak te klikken en op de knop 'Bewerken' en Verwijderen'.

Je kunt hier geen nieuwe prijsafspraken maken, dat moet dus altijd via een geopende verkoopregel.

Let op: een prijsafspraak kun je niet verwijderen als deze gekoppeld is bij een verkoopregel bij een aanvraag. De prijsafspraak kan dan wel op inactief gezet worden.