Btw is de belasting die je betaalt over jouw omzet. Je berekent de btw in de prijs voor jouw diensten. Per maand, kwartaal of jaar doe je aangifte, en betaal je de btw. Btw die je zelf betaald hebt over zakelijke kosten mag je aftrekken. Maar hoe ga je om met BTW wijzigingen? In de volgende stappen laten we je zien hoe je dit doet. Als voorbeeld nemen we het verhogen van het laag BTW (6%) tarief naar 9%.

Stap 1 toevoegen nieuwe BTW regel:
Dit doe je via menu-groep 'Werkproces'. Klik op de drie puntjes bij menu-item 'Verkoopregel-template'. Klik op menu-item 'BTW-tarief'.
  1. Code, Is Coachview gekoppeld aan jouw boekhoudsysteem? Dan moet de code uit jouw boekhoudsysteem  overeenkomen met deze code in Coachview.
  2. Naam, komt terug in verkoop- factuurregel en in offerte of op een factuur.
  3. Het percentage waar Coachview mee gaat rekenen voor 9% moet je 0,09 invullen.
  4. Grootboekrekening.

Stap 2 toevoegen nieuwe verkoopregeltemplate:
Dit doe je via menu-groep 'Werkproces' en menu-item 'Verkoopregel-template'.

Lees hier meer over het gebruik van verkoopregeltemplates.

1. Oude verkoopregeltemplate met 6%
  2. Nieuwe verkoopregeltemplate met 9%.

Stap 3: verkoopregeltemplate toevoegen aan de opleidingssoort.
Menu 'Opleidingssoort' -> open de opleidingssoort -> tab 'Verkoopregels'.
Voeg met behulp van de knop 'Toevoegen' een nieuwe verkoopregel toe. Hoe je dat doet lees je hier.
  1. Oude verkoopregel met 6%.
  2. Nieuwe verkoopregel met 9%.

Stap 4: zet de verkoopregel met 6%, die is toegevoegd aan de opleidingssoort op 'inactief'. En voeg een nieuwe verkoopregel, met behulp van de zojuist aangemaakte verkoopregeltemplate, toe. Gebruik daar de knop 'Toevoegen'. voor. Je kunt de 6% regel ook op actief laten staan en met behulp van het invulllen van de geldigheidsdatum (vanaf -> tot en met) er voor zorgen dat op een bepaald moment deze verkoopregel niet meer gebruikt wordt. Vul dan ook ook de geldigheidsdatum toe aan de 9% verkoopregel.
Inactief:
Geldigheidstermijn:

Stap 5: de keuze is nu aan jou om de prijs bij de aanvraag aan te passen.
In de lijst met aanvragen, die je opent via menu 'Zoek' en menu-item 'Aanvraag' of de lijst met aanvragen bij de opleiding is het slim om de kolom 'Te herberekenen' aan te zetten. In aanvragen, die gemaakt zijn met de opleidingssoort waar je de nieuwe verkoopregel hebt toegevoegd, wordt 'Te herberekenen op 'Ja' gezet.
Aanvragen lijst.
Tab 'Aanvragen' bij de opleiding.

Stap 6A: herberekenen.
Open de aanvraag.
  1. Klik op de tab 'Orderregels'.
  2. Klik op de knop 'Herberekenen' en op 'OK'.

Stap 6B: heb je nog geen (concept)factuur gemaakt? Dan verdwijnt de verkoopregel.
De verkoopregel met 6% verdwijnt en de verkoopregel met 9% wordt toegevoegd.

Stap 6C: heb je al wel een (concept) factuur gemaakt?
Is de verkoopregel 6% al meegenomen in deze factuur? Let op: herberekenen staat in de aanvraag op 'Nee'. In de verkoopregel met 6% wordt het aantal op 0 gezet, en de verkoopregel met 9% wordt toegevoegd.

Heb je nog alleen maar een of meerdere conceptfacturen gemaakt? Dan kun je deze verwijderen en kun je de verkoopregel met 6% verwijderen. Maak de factuur opnieuw. Heb je al een of meerdere definitieve facturen? Dan zal de verkoopregel met 6% gecrediteerd worden.

Let op: vergeet niet, indien van toepassing, de toegevoegde prijsafspraken bij een verkoopregel te controleren en te vervangen.