Wil je weten hoe bezoekers jouw portaal navigeren, of welke opleidingen het beste worden bekeken maar niet worden gekocht? Dan kan Google Analytics een uitkomst zijn. Door deze tracker op je website of opleidingsportaal te installeren, krijg je meteen meer inzicht in wie je bezoekers zijn en hoe ze door jouw opleidingsaanbod navigeren.

Installeren van google analytics kan op 2 manieren:

1. Door de Google analytics tacking ID (stukje code) te installeren op je opleidingsportaal

De voordelen hiervan zijn dat het relatief makkelijk is en dat het weinig inspanning vraagt. Wil je in de toekomst andere tools aansluiten op je opleidingsportaal? Dan ligt optie 2 voor de hand.

2. Installatie via Google Tagmanager

Hierbij moet je ook een stuk code installeren op je website, maar vanaf dat moment kan je altijd nieuwe tools aansluiten of verwijderen, zonder in de achterkant van je website of portaal in te moeten loggen. Wij bevelen deze optie aan, aangezien je dan altijd zelf de controle hebt over wat je wel en niet installeert.

1. Google analytics direct installeren op je portaal

Stap 1: Maak een Google Analytics account aan. Lees hiervoor deze instructies van Google.

Stap 2: Vind de Tracking ID van jouw Google analytics account of property:

a. Klik Admin.

b. Selecteer een account in de ACCOUNT kolom .

c. Selecteer een property uit de PROPERTY kolom.

d. Onder PROPERTY, klik Tracking Info > Tracking Code. Jouw Google Analytics ID is weergegeven boven aan de pagina

Deze ziet er zo uit UA-XXXXXXXX-X

Stap 3: Installeer de trackingcode in de op je opleidingsportaal. Heb je geen toegang tot de achterkant van je opleidingsportaal? Lever jouw Tracking ID dan aan bij onze helpdesk via een ticketHeb je wel toegang tot de achterkant van je portaal? Volg dan deze stappen:

a. Login op je portaal

b. Ga naar beheer

c. Klik op Google Analytics

d. Voeg bij "Tracking ID" jouw tracking ID in (UA-XXXXXXXX-X)

Na het volgen van deze stappen is Google analytics succesvol geïnstalleerd en begin je met meten. Succes!

2. Google analytics installeren via Tagmanager

Stap 1: Maak een Google Analytics account aan. Lees hiervoor deze instructies van Google.

Stap 2: Maak een Google Tagmanager account aan. Lees hiervoor deze instructies van Google.

Stap 3; Vind de trackingcodes van jouw werkruimte

a. Klik in Tag Manager op Werkruimte.

b. Zoek boven in het venster naar jouw container-ID. Deze heeft de indeling GTM-XXXXXX.

c. Klik op dit container-ID om het vak 'Tag Manager installeren' te openen.

Stap 4: Installeer deze trackingcodes in de head van al je pagina's die je wil meten. Heb je geen toegang tot de achterkant van je opleidingsportaal? Lever de trackingcode dan aan bij onze helpdesk via een ticketHeb je wel toegang tot de achterkant van je portaal? Volg dan deze stappen:

a. Login op je portaal

b. Ga naar beheer

c. Klik op Google Analytics

d. Voeg bij "Tracking ID" jouw Container ID van Tagmanager in (GTM-XXXXX).

Stap 5: Is Tagmanager geïnstalleerd? Ga dan naar de werkruimte in Tagmanager en maakt een analytics Tag aan.

a. Klik op tags in het linker menu

b. Klik op nieuw

c. Ga naar "Type tag kiezen" en kies de Google analytics tag

d. Klik in de configuratie bij "Google analytics instellen" op nieuwe variabele

e. Voeg bij "Tracking-ID" jouw google analytics property ID toe. Deze vind je via deze instructies.

Stap 6: Voeg de trigger "All pages" toe aan deze tag en sla alles op.

Stap 7: Publiceer je tag door op "Verzenden" te drukken (rechtsboven in je werkruimte).

Na het volgen van deze stappen is Google Analytics succesvol geïnstalleerd via Tagmanager en begin je met meten. Succes! Je kan nu ook allemaal andere Tags van derden toevoegen, zoals Hotjar, LinkedIn adverteren, Facebook adverteren, google ads, enzovoort.

Kom je er nog niet helemaal uit? Lees hier de uitgebreide documentatie van Google.