Zoals je in de introductie hebt kunnen lezen verstuur je met MailChimp snel en makkelijk online nieuwsbrieven naar verschillende doelgroepen. De personen zijn of worden geregistreerd in Coachview en moeten dus automatisch toegevoegd worden aan MailChimp. Wil een persoon geen nieuwsbrief meer ontvangen of wijzig je gegevens van een persoon? Dan kun je dat regelen vanuit Coachview, de veranderingen worden automatisch doorgevoerd in MailChimp.

In onderstaande stappen lees je hoe je dit via het service center in Coachview regelt.

Belangrijk om te weten is:
  1. Er in MailChimp minimaal 1 'lijst' aanwezig moet zijn.
  2. Dat je daar per MailChimp 'lijst' een instantie / versie maakt.
  3. Elke instantie / versie geauthentiseerd (ingeschakeld) moet worden in MailChimp.
  4. Dat je per instantie / versie bepaalt welke 'lijst' uit MailChimp gekoppeld moet worden aan een 'doelgroep' in Coachview.
  5. Dat Coachview automatisch de doelgroep voor je aanmaakt.
  6. Dat personen die zijn toegevoegd in jouw MailChimp 'lijst' niet automatisch in de doelgroep worden geplaatst.
  7. De naam van de MailChimp 'lijst' niet automatisch de naam van de doelgroep wordt.

Inrichten en koppeling activeren via het service center:

Stap

Klik in functiegroep 'Service center' op de functie 'Koppelingen'. Er worden verschillende panels met mogelijke koppelingen getoond.
Klik in het Panel 'Overig' in het kader 'MailChimp' op de knop 'Configureren'.

Voor dat de koppeling geactiveerd (geauthentiseerd) kan worden moet je onderstaande gegevens invullen:
Let op: een aantal gegevens kun je pas invullen als de koppeling is geactiveerd.

Instellingen:
Wijzig de naam van deze  instantie. Wijzig de naam 'MailChimp' in 'MailChimp <naam van de MailChimp list>'.

Bijvoorbeeld: 'MailChimp IP nieuwsbrief'
Api Url:
De url van jouw MailChimp. Deze vind je in jouw browser als je MailChimp hebt geopend.

Bijvoorbeeld: us17.admin.mailchimp.com
Emailadres:
Welk e-mailadres uit het persoonsdossier moet gebruikt worden om de persoon aan te maken in MailChimp. Dit e-mail adres wordt ook gebruikt om de nieuwsbrieven/mails vanuit MailChimp te versturen. Het e-mailadres is namelijk verplicht in MailChimp.

Je kunt kiezen uit de volgende items:
  1. Eerste (deze staat standaard geselecteerd).
  2. Zakelijk
  3. Privé
  4. Mobiel
  5. Voorkeur
  6. Email1
  7. Email2
  8. Email3
Kies het item dat je gebruikt om het e-mail adres in een persoonsdossier vast te leggen.
Webhook unsubscribe:
Vink deze optie aan als je een afmelding in MailChimp automatisch wil verwerken in de doelgroep. De persoon die zich afmeldt, wordt in de doelgroep op inactief gezet. Het bijbehorende persoonsdossier blijft actief.

1. Klik op 'Opslaan'.
  2. Klik op de knop 'Authenticeren'.
  3. Klik op de knop 'Doorgaan' bij de vraag 'Weet u zeker dat u wilt doorgaan? U heeft nog niet opgeslagen wijzigingen.'
  4. Je wordt nu doorgestuurd naar het inlogscherm van MailChimp.
  5. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in, en klik op 'Log In'.
  6. Als het is gelukt keer je terug naar het Coachview scherm. Authenticeren! is nu groen gekleurd.

De optie 'Mailchimp lijst' is nu zichtbaar.

Coachview heeft nu alle lijsten uit jouw MailChimp omgeving opgehaald. Het is verplicht om een MailChimp lijst te selecteren. Daarom wordt de keuzelijst rood omlijnd.
Met de door jouw geselecteerde MailChimp lijst wordt automatisch een doelgroep aangemaakt.

Een aantal items uit het persoonsdossier kun je koppelen aan items uit jouw gekozen MailChimp lijst.
Welke items uit de MailChimp lijst je kunt kiezen hangt af van de MailChimp lijst die je in de vorige stap hebt geselecteerd.

Dit zijn de Coachview items die je kunt koppelen
  1. Aanhef
  2. Achternaam
  3. Adressering
  4. Naam formeel
  5. Tussenvoegsel
  6. Tussenvoegsel / Achternaam
  7. Volledige naam
  8. Voorletters
  9. Voornaam

Selecteer uit de keuzelijst een item uit de MailChimp lijst. Alleen die items zijn zichtbaar die je in MailChimp hebt toegevoegd aan lijst.

Als je alle gegevens hebt ingevuld en authentiseren is gelukt dan kun je de koppeling inschakelen.
  1. Klik eerst op 'Opslaan' om de samenstelling van de samenvoegvelden te bewaren als je dit nog niet had gedaan.
  2. Klik op de knop 'Inschakelen'.
  3. Er wordt een waarschuwing gegeven over de maandelijkse kosten, en dat de gegevens niet meer gewijzigd kunnen worden. Wil je verder klik dan op de knop 'Bevestigen'.

Gefeliciteerd de koppeling is tot stand gebracht!
Coachview heeft een doelgroep aangemaakt.

De koppeling kan altijd:
  1. Gepauzeerd worden door op de knop 'Pauzeren' te klikken.
  2. Worden verwijderd door op de knop 'Verwijderen' te klikken.
  3. Getest worden door op de knop 'Verbinding testen' te klikken.

Let op!

Deze koppeling verwijderen betekent:
  1. Dat de personen uit de doelgroep gezet worden.
  2. Dat eventuele acties worden afgerond.
  3. Dat de doelgroep verwijderd wordt.
  4. Dat er niets in MailChimp gebeurt, de mailinglijst met personen blijft bestaan.

Deze koppeling pauzeren betekent dat er geen contact meer is met MailChimp.  Bij in- en uitschrijven of wijzigen persoon worden er nog steeds acties aangemaakt. Deze acties probeert Coachview uit te voeren, maar gaan fout en worden afgekeurd, omdat het contact met MailChimp is gepauzeerd.

Wil je nog een lijst uit MailChimp koppelen en toevoegen als doelgroep?
Klik dan op de knop 'Toevoegen' en volg de stappen zoals hierboven beschreven.