Wellicht wil je op het opleidingsportaal deelnemers op basis van criteria zoals functie of afdeling een specifiek aanbod tonen om zich verder te ontwikkelen. Of je hebt afspraken met klanten gemaakt over welke opleidingen ze bij je mogen volgen en je wilt alleen deze opleidingen op het portaal tonen. Dit kun je regelen met behulp van doelgroepen, onderdeel van de module Competentiemanagement.

Hoe doe je dat?
Een doelgroep definieer je op basis van 5 criteria, namelijk:
  1. Functie
  2. Afdeling
  3. Bedrijf
  4. Persoonscategorie
  5. Bedrijfscategorie
Je kunt naar wens combinaties maken van deze 5 criteria. Plaats je meerdere criteria op één regel, dan betekent dat dat een gebruiker aan al deze criteria tegelijk moet voldoen om in de doelgroep te vallen. Het is een én én relatie.Plaats je de criteria op meerdere regels, dan moet een gebruiker aan de criteria op de ene regel of de andere regel voldoen om in de doelgroep te vallen. Het is dus een of of relatie.
Het is niet noodzakelijk om meerdere criteria op één regel te gebruiken.

Als laatste geef je aan welke opleidingssoorten deze doelgroep mag volgen. Alleen de opleidingen van deze soorten zijn zichtbaar op het opleidingsportaal.

Als de doelgroep is opgeslagen kun je in het tabblad 'Personen' zien welke personen in deze doelgroep vallen. Let op: Dit zijn niet automatisch allemaal gebruikers van het opleidingsportaal. Accounts voor het opleidingsportaal verstrek je zelf, zie hiervoor dit artikel.

Waar moet je op letten?
Op het opleidingsportaal moet het filteren op basis van doelgroepen ook geactiveerd worden, neem hiervoor contact op met de helpdesk. Het is niet mogelijk doelgroepen alleen voor bepaalde klanten (bijvoorbeeld die nu in een doelgroep zitten) te activeren. Zorg er dus voor dat álle gebruikers van het opleidingsportaal in een doelgroep vallen, gebruikers die niet in een doelgroep vallen zien anders geen aanbod!
Doelgroepen werken alleen na inloggen op het opleidingsportaal, omdat Coachview dan weet wie de gebruiker is (en in welke doelgroep de gebruiker valt).

Prijsafspraken tonen met behulp van doelgroepen:
Als je prijsafspraken hebt gemaakt met je klanten, kun je deze ook tonen met behulp van doelgroepen. Het is dan wel noodzakelijk per basisproduct een variante opleidingssoort te maken met deze specifieke prijs. Vervolgens definieer je de doelgroep, bijvoorbeeld met alleen een criterium op bedrijf of bedrijfscategorie. Als laatste koppel je de variante opleidingssoorten met de juiste prijs aan de doelgroep.
Als een gebruiker dan inschrijft op een van deze soorten, wordt automatisch de juiste prijs meegenomen in de aanvraag.

Waar moet je opletten?
Het maken van een variant per prijsafspraak is een tijdrovende klus. Daarbij wil je niet teveel verschillende prijsafspraken maken, omdat je anders per klant je opleidingsaanbod (gedeeltelijk) moet dupliceren. Wij raden aan met maximaal 3 tot 5 afwijkende prijzen te werken per opleidingssoort, om het aanbod overzichtelijk te houden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan staffels van 5% korting.