Hoe maak je een opleiding (uitvoering) met behulp van een opleidingssoort (blauwdruk uit het opleidingenassortiment).

Zijn de les data, docenten en locaties bekend dan is het tijd om een opleiding in Coachview te maken en te plannen. Je maakt gebruik van een opleidingssoort om een opleiding te maken. Stel dat de opleiding ‘Training Coachview’ drie keer per jaar wordt aangeboden, dan maak je met behulp van de bijbehorende opleidingssoort drie keer een opleiding aan. Elke opleiding krijgt een eigen (andere) start- en einddatum. Heb je een opleidingssoort gekozen en heb je daarmee de opleiding gemaakt dan kom je terecht op het scherm met algemene informatie over de opleiding. Dit is de tab 'Algemeen'.

Inhoudsopgave:

Bekijk hoe je dit doet met behulp van deze video (3:00):

Maak de opleiding:
Een nieuwe opleiding maak je via functiegroep ‘Zoek’ en de functie ‘Opleiding’.
Weet je zeker dat de opleiding nog niet bestaat, klik dan op het plusje (A).
Weet je niet zeker of de opleiding al bestaat, klik dan op het loepje (B) om het zoekscherm met lopende opleidingen te openen. Bestaat de opleiding nog niet klik in het zoekscherm op de knop 'Nieuw'.
Het scherm om een opleidingssoort te kiezen verschijnt.
Klik op het loepje en het zoekscherm met een overzicht van alle opleidingssoorten wordt geopend.
Je kunt door de lijst scrollen tot dat je de juiste opleidingssoort hebt gevonden of je kunt in het zoekveld ‘Code/Naam:’ de opleidingssoortcode of een gedeelte van de naam invullen en op ‘Zoeken’ klikken.
Ga met je muiscursor op de regel staan van de opleidingssoort die je wilt selecteren.
klik met de linker muistoets op deze regel en het scherm wordt gesloten.
Je kunt ook een opleidingssoort selecteren door in het invulveld de opleidingssoortcode of een gedeelte van de opleidingsnaam in te typen.
Onder het veld worden de gevonden opleidingssoorten getoond die voldoen aan je zoekcriterium.
Selecteer de juiste opleidingssoort.
Heb je het goed gedaan dan zie je het volgende op je scherm:
Klik op de knop 'Opslaan'.

Tab 'Algemeen':
Welke gegevens je kunt wijzigen of toe kunt voegen leggen we je hieronder uit.
De code en de naam worden overgenomen van de opleidingssoort. Er wordt automatisch een volgnummer toegekend aan de code. In het onderstaande voorbeeld is dit de 241ste opleiding die met behulp van de opleidingssoort is gemaakt.

De code en de naam kun je nog aanpassen. Denk aan het wijzigen van de code in een projectnummer of een code uit je eigen cursusaanbod. Voeg bijvoorbeeld het kwartaal en het jaar waarin de opleiding plaatsvindt of een groepsnummer met het jaar toe in de code of de naam. In Coachview is het makkelijk zoeken met behulp van de opleidingscode of (gedeelte) van de opleidingsnaam.Heb je het jaartal toegevoegd in de code en/of naam en type je als zoekcriterium dat jaar in, dan krijg je alle lopende opleidingen van dat jaar. Wijzig je de code niet en zoek je op ‘TCV’ dan krijg je een overzicht van alle lopende ‘Training Coachview’ opleidingen. Spreek, voor de uniformiteit, onderling goed af welke codering en naamgeving je gaat toepassen.

Let op: je mag de volgende tekens niet gebruiken in de code '{' en '}' en '<'. In het opbouwen van de url naar het opleidingsportaal zijn deze tekens, in verband met veiligheid, niet toegestaan
Je de naam van de opleidingssoort waarmee de opleiding is gemaakt.
Dit is een linkje, klik je in de leesmodus op de naam dan verlaat je de opleiding en kom je terecht in de opleidingssoort.
De status van de opleiding is 'Te starten'. Dit is de eerste status die een opleiding krijgt en waarmee je aangeeft dat de opleiding optioneel is, je weet nog niet of deze doorgaat.
Klik je op het 'i-tje' dan krijg je een overzicht van door wie en wanneer de status van de opleiding is gewijzigd.
Contactpersoon 1: wie is verantwoordelijk voor de administratieve afhandeling van deze opleiding. Dit moet een gebruiker van Coachview zijn.
Contactpersoon 2: denk daarbij aan bijvoorbeeld een programma coördinator die wil weten wat de status is van de opleidingen waarvoor hij/zij verantwoordelijk is. Dit mag een gebruiker van Coachview zijn maar dit hoeft niet.
Met behulp van het loepje kun je een contactpersoon selecteren. Klik je op het kruisje dan verwijder je de contactpersoon.
Bestaat de contactpersoon nog niet in Coachview dan kun je met behulp van het plusje een nieuwe persoon aanmaken.
Algemene informatie, samengesteld uit informatie van het lesprogramma (onderdelen).
In dit voorbeeld bestaat de opleiding uit 9 dagen of dagdelen (aantal onderdelen). Totaal aantal uur dat een deelnemer in de klas zit is 25,5 uur.
Er is geen studiebelasting, een deelnemer hoeft niets voor te bereiden. Aantal bezet is 0, er zijn nog geen deelnemers ingeschreven en er zijn nog 6 vrije plaatsen.
Mag de opleiding getoond worden op de website of het opleidingsportaal zodat deelnemers kunnen inschrijven?
Aanvinken betekent: ja de opleiding wordt getoond en er kan ingeschreven worden.
Niet aanvinken betekent: nee de opleiding wordt niet getoond.
Let op: zet je het vinkje dan moet je de opleiding wel gepland hebben.
Plan je je opleidingen ver vooruit en vraag je achteraf akkoord aan de docenten? Vink deze optie dan aan.
Let op: zet je het vinkje dan moet je de opleiding wel gepland hebben.
Voeg een of meerdere categorieën toe. Met behulp van deze categorieën kun je gemakkelijk gegevens (management informatie) over opleidingen terugvinden.
Met behulp van het loepje voeg je een of meerdere categorieën toe.
Selecteer een categorie en klik op het kruisje om deze te verwijderen.
Klik op ‘Vul opmerking in’ om opmerkingen voor jezelf of jouw collega's te plaatsen. Klik, je voordat je de opmerking plaatst, op ctrl-enter om je gebruikersnaam, datum en tijd bovenaan te plaatsen.
Heb je net een nieuwe opleiding gemaakt door na de keuze van de opleidingssoort op ‘Opslaan’ te klikken, dan wordt dit scherm geopend in de ‘schrijf-modus’. Vergeet dus niet na het invullen / wijzigen van de gegeven op ‘Opslaan’ te klikken. Heb je later deze opleiding geselecteerd en geopend dan kom je terecht in de ‘lees-modus’. Om de gegevens te wijzigen / aan te vullen klik je eerst op ‘Bewerken’.