UBL (Universal Business Language) is een standaard voor het elektronisch factureren (eFactureren) ontwikkeld door OASIS. UBL versie 2.0 is door de Nederlandse en Belgische overheid gekozen als standaard formaat voor eFacturatie. Facturen worden digitaal verstuurd en digitaal ingelezen. Hierdoor heb je 100% zekerheid dat de factuurgegevens automatisch en foutloos in de boekhouding worden verwerkt. eFacturatie betekent dat er naast een pdf-versie van de factuur ook een XML-bestand in UBL formaat wordt verstuurd. Ga je een factuur definitief maken en versturen? Dan heeft Coachview er nu voor gekozen om twee bijlages mee te sturen. Dit is de factuur als pdf en de factuur als XML-betand. Een automatische koppeling met verschillende bestaande platformen is in onderzoek. Elk platform heeft namelijk zijn eigen eisen.

Wel of niet meesturen van een UBL bestand:

Wil je alleen de pdf-bijlage en niet het UBL-bestand meesturen? Dan kun je dit op de volgende manier uitzetten:

1. Klik in menu 'Service center' op menu-item 'Opties'.
  2. Ga naar het panel 'Factuur verzenden/printen'.
  3. Vink de optie 'Stuur UBL factuur bijlage' uit.

Tijdens het factureren kun je ook nog bepalen of het XML-bestand meegestuurd moet worden.
  1. Kies voor 'definitief maken en verzenden'.
  2. Kies voor 'E-mail'.
  3. Of een UBL bijlage toegevoegd moet worden is afhankelijk van de instelling in 'opties'. Aanvinken betekent meesturen, uitvinken betekent niet meesturen
Via 'opties' en panel 'Eigen bedrijfsgegevens' stel je de volgende gegevens voor jouw bedrijf naar keuze in. Deze worden opgenomen in het UBL XML-bestand als ze zijn ingevuld.

UBL inhoud als XML bestand downloaden:
Er zijn twee mogelijkheden om zelf het XML-bestand van een factuur te downloaden.
Methode 1:
  1. Open de factuur.
  2. Ga naar tab ‘Algemeen’.
  3. En klik op ‘download’.
  4. Het XML-bestand word op jouw pc in de downloaddirectory klaargezet.

Methode 2:
  1. Klik in menu ‘Financieel’ op menu-item ‘Factuur’
  2. Klik onder de lijst met facturen op het wieltje.
  3. Voeg kolom ‘UBL factuur’ toe.
  4. Klik op ‘download UBL’.
  5. Het XML-bestand word op jouw pc in de downloaddirectory klaargezet.